Export van verpleegtehuizen enorm toegenomen

‘Europa is van levensbelang voor onze export’

Door Joseph van Kekerdom • zondag 4 maart 2012, 11:58

Dankzij de versoepeling van EU-handelsverdragen heeft de Nederlandse zorgsector in 2011 ruim 39 procent meer bejaarden en andere hulpbehoevenden geëxporteerd. Dat blijkt uit de vandaag door de landelijke zorggroepen gepubliceerde jaarcijfers. Verpleegtehuizen exporteerden vorig jaar in totaal ruim 39.500 ouderen. Het grootste deel daarvan ging naar nieuwe EU-landen als Polen en Griekenland.

‘Export van cliënten heeft een enorme vlucht genomen’, licht zorganalist Bram Doornsteel toe. ‘In de jaren ’80 begonnen we voorzichtig ouderen te exporteren. In die tijd waren de afzetgebieden vooral de Spaanse costa’s, maar er kwamen meestal nog evenveel ouderen terug. Inmiddels exporteren Nederlandse verpleegtehuizen echter ruim zes keer meer dan ze importeren.’

Niet iedereen is even ingenomen met de oplopende exportcijfers. In Italië gingen afgelopen maand nog zo’n 8000 mensen de straat op om te demonstreren tegen de Nederlandse exportouderen, omdat die de markt voor Italiaanse hulpbehoevenden, die dikwijls veel goedkoper zijn, zouden verzieken.

Ook vanuit de politiek worden vraagtekens gezet bij de gunstige jaarcijfers. Eurosceptici noemen de bijdrage van de EU aan het succes van de verpleegtehuizen geflatteerd, en betwijfelen het nut van de gemeenschappelijke munt. Het productschap voor Zorg en Pleeg heeft overigens afstand genomen van alle vormen van euroscepsis. ‘Niet alleen is het vrij verkeer van personen cruciaal voor onze export, ook maakt de euro dat we geen wisselkoersrisico lopen wanneer we onze cliënten in bijvoorbeeld Griekenland in de markt zetten,’ aldus de voorzitter van het productschap Geertje Baarnsmuik.

http://www.speld.nl/2012/03/04/export-van-verpleegtehuizen-enorm-toegenomen/